De-a lungul timpului, smartphone-urile au pătruns în aproape fiecare moment din viața noastră tehnologic alimentată. Din ce in ce mai mulți oameni cumpără smartphone-uri, iar numărul de opțiuni crește, de asemenea. Însă, din cauza prețurilor care au crescut an de an, mulți utilizatori își doresc un smartphone cu specificații decente, dar la un preț competitiv. De aceea, voi prezenta o listă de criterii de alegere al unui smartphone de buget și totodată, un top al celor mai bune mid-range-uri până in prezent.

Budget Phones

În decursul timpului, producătorii s-au aflat într-o continuă competiție pe partea de flagship-uri, neglijând însă destul de puternic secțiunea mid-range.

Secțiunea mid-range este adresată utilizatorilor care nu doresc să investească o căruță de bani într-un telefon și care nu sunt interesați de cifrele scoase în benchmark-uri, de numărul de camere foto sau de cât de șmecher este noul procesor.

Acest lucru însă s-a schimbat în ultima perioadă, fiind disponibil în prezent un număr foarte mare de device-uri din zona de mijloc, astfel că producătorii încearcă să ofere experiența unui flagship, la preț redus.

Criterii de alegere al smartphone-ului de buget:

Producătorii de telefoane pot profita de prețul mai accesibil de fabricație, așadar au posibilitatea de a folosi materiale mai puțin premium in construcția smartphone-ului.

Bateria este una din componentele de bază în construcția unui smartphone, o autonomie scăzută reducând astfel în mod drastic experiența plăcută de utilizare.

De aceea este important ca producătorii să adopte o strategie de adăugare a unor baterii de capacități mari, care să asigure utilizarea device-urilor pentru o perioadă cât mai îndelungată în cursul zilei. Un caz fericit este că deja sunt existente pe piață numeroase modele care vin cu baterii de minimum 4000 – 4500 mAH.

Ecranul reprezintă una dintre componentele vitale ale unui smartphone, deoarece prin intermediul acesteia utilizatorul interacționează practic tot timpul cu dispozitivul, iar conținutul este afișat de asemenea sub diferite forme.

Un trend îmbucurător este acela de implementare a ecranelor cu un refresh rate de minimum 90HZ, caracteristică care lipsește chiar și in ziua de azi din smartphone-urile listate la un preț dublu, daca nu chiar triplu. Totodata, pachetul complet, din punctul meu de vedere, îl reprezintă protejarea ecranului cu o soluție deja populară și eficientă, cum ar fi Gorilla Glass.

După cum se bine stie, majoritatea smartphone-urilor de buget rulează sistemul de operare proprietar Google, și anume Android.

Producătorii au început să mai elimine din bloatware (de amintit experimentul Samsung din perioada 2013-2017 de a adăuga cât mai multe funcții flagship-urilor, astfel umplându-le de aplicații care îngreunau experiența de utiizare sau Xiaomi care introducea subtil reclame în cadrul aplicațiilor terțe).

Pe de altă parte, puternicul rival Apple a avut și el 2 lansări de smartphone-uri de buget (iPhone SE în 2016, care împrumuta procesorul iPhone-ului 6S într-un șasiu de iPhone 5S – preț de lansare 349$ și iPhone SE Gen. 2, din 2020, care conținea componentele iPhone-ului 11, într-un șasiu de iPhone 8 – preț de lansare 399$). Astfel, competiția dintre iOS și Android a luat amploare și în segmentul mid-range.

Această secțiune este pur subiectivă și depinde exclusiv de ce își doresc utilizatorii de la device-urile lor (fluiditate și suport constant de update-uri – iOS, mai multă flexibilitate și un sistem mai puțin strict – Android).

În ceea ce privește procesorul, aici alegerea poate deveni mai simplă, deoarece există deja o varietate de procesoare care sunt eficiente și în zona de mid-range.

Important însă ar fi să se aleagă un device cu un procesor cât mai recent lansat, deoarece este adaptat aplicațiilor și update-urilor ce vor fi lansate in anii următori, cât și de faptul că sunt mai eficiente în utilizarea energiei bateriei.

Cât despre memoria RAM, putem spune că sunt suficiente telefoane sub pragul de 1800 RON care vin cu memorie 4GB sau de 6GB, ceea ce este suficient pentru task-urile de zi cu zi, chiar și pentru o sesiune de gaming.

Camera foto nu este o componentă de la care să ai foarte mari așteptări – în această zonă de preț nu vei dobândi cele mai noi tehnologii folosite.

Însă, multe dintre device-urile existente pe piață conțin unități de la mari producători precum Samsung sau Sony, ceea ce nu este mai mult decât suficient pentru cineva care face fotografii în mod frecvent.

Și astfel ajungem la cea mai importantă caracteristică a unui smartphone, fie el mid-range sau premium, și anume prețul de achiziție.

Prețul cel mai corect pentru un smartphone care să imprumute o parte din caracteristicile fraților mai scumpi și care să ofere o experiență de utilizare placută nu ar trebui sa treacă de pragul psihologic de 2000 RON.

În următorul articol, voi prezenta atât un top al smartphone-urilor mid-range, cât și un top al flagship-urilor.